e-Ticarete atılacaklar, e-fatura zorunluluğu kapsamında olup olmadığından emin olamayanlar ve emin olup da ne yapacağını bilemeyenler; bu yazımız sizin için!
2020 yılında hayatımıza giren pandemi ile büyük bir patlama yaşayan internet satışları hızını hiç kaybetmeden ilerlemeye devam ediyor. Evinizin konforunda yüzlerce mağazayı dolaşmak ve tek bir tıkla sipariş vermenin cazipliğini fark edenler buradan kar elde etmenin yolunu buldu, e-ticaret sektöründe faaliyet göstermeye başladı.
İnternetten yapılan satışların pazaryeri platformları ile anlaşma ve ürün listeleme gibi aşamalarının yanında faturalama aşaması da büyük önem arz ediyor.
Satışı yapılan ürünün faturasının kesilip kargo paketine eklenmesi, adres bilgisine dikkat edilmesi gerekli. Peki, e-ticaret fatura zorunluluğunun kapsamı neler, internet satışlarında fatura nasıl kesilmeli?
Öncelikle mevzuattan bahsedelim: Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı genel tebliğe göre e-ticaretle uğraşan mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 ve sonraki hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış geliri olanlar e-faturaya zorunlu geçiş yapmak durumundalar.
“Yaptığım internetten satış e-fatura zorunluluğu kapsamında, izlemem gereken adımlar neler?” diyenler, cevabı hemen verelim:
e-Ticaret, “Fatura kesmek zorunlu mu?” sorusunun sıkça sorulduğu bir sektör. İnternet satışlarında fatura kesmek elbette ki zorunlu. Satışını yaptığınız mal veya hizmetin belgelenmesi gerekli.
Eğer kargolama süreci olan bir satıştan bahsediyorsak fatura basılı bir şekilde kargonun içinde iletilebilir ve ayrıca elektronik ortamdan müşteriye e-posta yolu ile ulaştırılabilir.
Peki, e-ticarette e-fatura zorunlu mu? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi internet üzerinden satış e-fatura zorunluluğu 2022 yılında 500 bin TL ve üzeri brüt satış geliri olanlar için geçerli.
Bu sınırın altında kalanlar her ticari faaliyette olduğu gibi yine bir fatura kesmek zorundalar fakat gönüllü bir şekilde e-fatura sistemine geçmek ya da kağıt fatura kullanmak arasındaki seçim size kalmış.
e-Ticaret ile uğraşanları belki de en çok zorlayan kısım kargo aşaması. Kağıt fatura kullananlar için özellikle daha da riskli olan bu süreçte fatura kargonun içine konmalı.
Kargonun doğru adrese teslim edilememesi durumunda tüm işlem en baştan tekrarlanıyor: Fatura bir kez daha kesiliyor, adres bilgisi düzeltiliyor ve tekrar gönderim sağlanıyor.
İnternet alışverişinde fatura gönderilmemesi gibi bir durumun söz konusu olmadığından bahsettik. İnternet üzerinden satış, fatura düzenleme konusunda dikkatli olunması gereken bir konu. Keseceğiniz faturada mutlaka bulunması gerekenler neler, gelin birlikte bakalım:
e-Arşiv kapsamında düzenlenecek internet satışı faturalarında:
İade bölümünde ise iade edenin adı soyadı, adresi, imzası; iade edilen malın cinsi, birim fiyatı, miktarı ve toplam tutar bilgisi bulunmalıdır. e-Arşiv fatura nasıl kesilir, nelere dikkat etmeliyim gibi düşünceleriniz var ise ilgili blog yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yayımlanan tebliğ uyarınca zorunluluk kapsamında olmayan satıcıların elbette ki kağıt fatura kesme özgürlüğü bulunur.