Mali müşavirler şirketlerin finansal işlemlerinin yürütülmesinde oldukça önemli bir rol oynuyor. Peki bu süreçte tam olarak neler yapıyoruz? Yazımızın devamında mali müşavirlerin görev tanımını ve günlük olarak yaptığı işleri sizin için özetlemeye çalıştık.
Mali müşavir, en basit tanımı ile devlet tarafından 3568 sayılı meslek kanunu ile defter tutmak ve beyanname vermek gibi bazı alanlarda yetkilendirilmiş bir meslek grubunu ifade eder. Mali müşavir olabilmek için eğitim, staj ve sınavlarda geçen toplam süreyi dikkate alırsak yaklaşık 8 sene kadar bu işe emek vermek gerekiyor.
Mali müşavir olabilmek için hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından en az lisans mezunu olmak ve mesleki yeterlilik sınavlarını kazanarak 3 yıl süresince bu alanda staj yapmak gerekir.
Yüksek lisans mezunları için staj süresi 2 yıldır. Mali müşavirlik stajı, ayrı bir staj başlatma sınavı ile başlamaktadır. Staj süresi sonunda girilen yeterlilik sınavında başarılı olunması halinde ise mali müşavirlik ruhsatı almaya hak kazanılır.
Ruhsat alan meslek mensupları bölgelerindeki meslek odalarına ve ayrıca tüm bölgelerdeki odaların bağlı olduğu TÜRMOB’a kayıtlı olarak görev yaparlar.
Mali müşavirler, isterlerse kendi muhasebe bürolarını açabilecekleri gibi bağımlı olarak şirketlerde de, imza yetkilerini kullanarak ya da kullanmadan, çalışarak mesleklerini icra edebilirler.
Bu işlerin yanı sıra denetim şirketlerinde vergi denetçisi ya da bağımsız denetçi olarak görev alabilirler. Bağımsız olarak kendi bürolarını açarak çalışmak isteyen mali müşavirlerin bağlı oldukları odadan tescil belgesi alması şarttır.
Mali müşavirlerin en temel işleri muhasebedir. Muhasebe hassas bir ölçüm işidir. Muhasebe sayesinde yapmış olduğunuz işin kâr getirip getirmediğini anlayabilir ve işinizi büyütmek ya da kapatmak için karar alabilirsiniz.
Bu anlamda, eğer mali işlemler doğru ölçülmezse yani eksik ya da hatalı muhasebe yapılırsa, işletmenin gerçek durumu anlaşılamaz. İşte tam da bu sebeple mali müşavirlerin yapmış olduğu işler çok önemlidir.
3568 sayılı kanunun 2 maddesine göre bir mali müşavirin görevi gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;
3568 sayılı SMMM ve YMM Kanunun 2. Maddesinin a fıkrasına göre herhangi bir işyerine bağlı olarak çalışmadan işlerini yürüten müşavirlere Serbest Muhasebeci Mali Müşavir denir. SMMM’ler:
3568 sayılı kanunun 2. Maddesinin b fıkrasına göre gerçek ve tüzel kişilere ait işletmelerin muhasebe sistemlerini kuran; finans, mali mevzuat, muhasebe konularında destek veren; belgeye dayalı inceleme, denetim yapan; mali tablo ve beyanname konularında destek olan; yine bu işletmelerin tasdik işlemlerini yapan kişilere Yeminli Mali Müşavir (YMM) denir.
Yeminli mali müşavirler, serbest muhasebeci mali müşavirlerin yaptığı bazı işlemleri yapamazlar. Kısacası YMM’ler:
Yukarıda bahsettiğimiz kanun maddesini düşündüğümüzde bir mali müşavirin günlük iş akışında neler yapabileceğini aşağıdaki gibi sıralamak yanlış olmayacaktır:
Keyifli bir ön muhasebe deneyimi için e-malimusavir.org'u 1 yıl ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.
Henüz e-malimusavir.org abonesi değilseniz uygulamamızı yıl sonuna kadar (31.12.2022) ücretsiz deneyebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken bizimle iletişime geçmeniz.